Kotimaan kolumni 14.6.2024

Suomessa kirkon juhlilla vieraillut Jordanian ja Pyhän maan evankelisluterilaisen kirkon pastori Sally Azar on palannut takaisin kotiinsa Itä-Jerusalemiin keskelle elämää, jota sota repii.   

Sallyn sydäntä painaa kipeä kysymys: miksi länsimaiset kristilliset yhteisöt ovat unohtaneet Pyhän maan sisaret ja veljet? Sallyn kysymys käy kohti. Palestiinalaiskristityt ovat kristillisyyden alkujuuri. He eivät ole islamista kristityiksi kääntyneitä, vaan heidän yhteisönsä juuret juontavat alkukristittyihin. He sanovat, että Jeesus syntyi heidän takapihallaan. Sanonta kuvaa sitä, että he asuvat alueella, josta kristillisyys on saanut alkunsa. Tästä syystä Sallyn kysymys on pysäyttävä. Pyhän maan elävät kristilliset juuret ovat katkeamaisillaan.  

 

Palestiinalaiskristittyjen vaikutus omaan yhteiskuntaansa on kokoaan suurempi. Eri kirkkokunnilla on kouluja, kristilliset yhteisöt ylläpitävät alueen sairaaloita; suurimpana Luterilaisen Maailmanliiton Augusta Viktoria, joka on ainoa syöpähoitoja antava sairaala Palestiinalaisalueella.  Lisäksi muun muassa Betlehemin pormestari on perinteisesti ollut kristitty.   

Mutta yhteisön merkitys on vähenemässä, koska kristityt muuttavat ulkomaille pitkittyneen konfliktin, jatkuvien sotien ja koko ajan heikentyvien elinolosuhteiden takia. Suurin alkuperäisten palestiinalaiskristittyjen yhteisö on tällä hetkellä Latinalaisessa Amerikassa, jossa heitä asuu jo yli puoli miljoonaa. Pyhällä maalla heitä on enää noin 180000. Huoli kristillisten juurien katkeamisesta on siis todella aiheellinen.   

Kysyin pastori Sallyltä, mikä on tärkein asia, mitä heidän yhteisönsä juuri tällä hetkellä tarvitsee. Sally vastasi, että diakonista apua sekä rukousta. Hän kertoi, että kristilliset kirkot yrittävät kaikin keinon pitää lasten koulut toiminnassa. Se antaa arjen turvallisuutta koko yhteisölle. Mutta kristillisten perheiden toimeentulo on romahtanut, koska se on ollut vahvasti sidoksissa turismiin. Nyt Jerusalemin ja Betlehemin kirkot sekä kadut ovat tyhjiä.    

Toivon ja rukoilen, että Pyhän maan kristilliset juuret eivät katkeaisi, vaan me muistaisimme sisariamme ja veljiämme Pyhällä maalla. Diakonista apua, jonka kautta perheille pystytään tarjoamaan muun muassa ruoka-apua, tukea vuokriin, sähkölaskuihin, koulumaksuihin ja sairaanhoitokuluihin, voi lähettää Suomen Lähetysseuran ja Kuopion hiippakunnan yhteisen keräyksen kautta.     

Piispa Mari Parkkinen